TANPA GOL PEMAIN IMPORT, ADAKAH JDT MASIH JUARA LIGA SUPER 2015?

KL41_220815_BOLA8

Jika kita tidak mengambil kira semua gol oleh pemain import, adakah Johor Darul Ta’zim (JDT) masih menjadi juara Liga Super Malaysia 2015? Adakah ATM dan Sime Darby  boleh terselamat?

“JDT menang liga super pun sebab pemain import yang banyak golkan.” Inilah tanggapan yang paling popular oleh beberapa penyokong lawan selepas Harimau Selatan memenangi Liga Super Malaysia 2015 dan anda tidak boleh menyalahkan mereka. Luciano Figueroa adalah pemain yang sangat berbahaya di hadapan gol, manakala pemain seperti Patito Rodriguez dan Jorge Pereyra Diaz akan bersinar apabila mereka berada di sekitar. Walau bagaimanapun, adakah ia benar-benar berlaku?

Jadi, atas nama kajian, kami telah membuat keputusan untuk melihat bagaimana carta MSL terakhir akan kelihatan tanpa pemain import. Bagaimanakah ia dikira? Pada dasarnya kita telah menyediakan satu carta liga dengan matlamat hanya oleh pemain Malaysia – termasuk gol sendiri – dan pada masa yang sama, tanpa setiap satu oleh pemain asing termasuk rakyat Singapura.

Sebelum kita bermula, di sini adalah apa carta Liga Super Malaysia 2015 yang sebenar kelihatan seperti.


msl-2015-table

 

Dan ini adalah bagaimana carta Liga Super Malaysia 2015 akan kelihatan seperti tanpa pemain import.


msl-2015-table-no-import

Seperti yang anda lihat, JDT masih atas carta liga, walaupun dengan kekurangan 2 mata. Yang lebih hebatnya, secara kiraanya, mereka tidak mengalami sebarang kekalahan untuk 19 perlawanan berturut-turut sehingga mereka menghadapi Kelantan, yang mereka benar-benar kalah kepada 4-1. Kekalahan mereka yang berikutnya ketika menentang Felda United pada perlawanan terakhir musim ini.

Selain Harimau Selatan (52.8 peratus), satu-satunya pasukan yang mempunyai lebih banyak gol oleh penduduk tempatan daripada pemain import adalah Selangor (55.8%) dan Kelantan (52.9%). Oleh itu, adalah tidak mengejutkan bahawa kedua-dua pasukan akan naik ke tempat kedua dan ketiga disebebkan kebolehan pemain tempatan mereka menjaringkan gol.

Sementara itu, Pahang benar-benar terkesan tanpa pemain import, jatuh 11 mata ke tangga kelima. Kebergantungan Zainal Abidin Hassan di ketiga-tiga pemain beliau, Matias Conti, Dickson Nwakaeme dan Zesh Rehman untuk menjaringkan gol dalam musim ini terbukti, kerana hanya 25.6% daripada jaringan daripada pemain tempatan, adalah ketiga terendah dalam liga selepas PDRM dan Sime Darby (tidak termasuk LionsXII).

Tidak mengejutkan, LionsXII akan berada di bahagian bawah liga kerana hanya rakyat Singapura dalam pasukan mereka, menjadikannya hampir mustahil bagi mereka untuk mendapatkan kemenangan dalam senario ini.

Sumber: fourfourtwo

Facebooktwitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial